یکی از ملزومات رعایت بهداشت دهان و دندان، دهانشویه است. دهانشویه یک محلول آبی است که برای تکمیل فرآیند تمیزکردن دهان و دندانها به کار میرود. استفاده از دهانشویه هفتهای یک بار یا هر ۱۰ روز یک بار توصیه میشود. دهانشویهها ممکن است حاوی فلوراید یا الکل باشند، به این ترتیب بر اساس مواد تشکیلدهنده کاربردهای خاصی هم دارند. در این مقاله از مجله دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت، میخواهیم در مورد بهترین دهانشویه برای بوی بد دهان صحبت کنیم. پس اگر درگیر مشکل بوی بد دهان هستید، ادامه این مقاله را از دست ندهید.
دهانشویه چیست؟
دهانشویه یا Mouthwash نوعی محلول آبی و غیراستریل است که بیشتر به منظور تمیزی بیشتر دندانها و رفع مشکلاتی به خصوص بوی بد دهان استفاده میشود. دهانشویهها هم برای زیبایی و هم برای درمان مشکلات دندانی به کار میروند:
- دهانشویه زیبایی بیشتر با هدف رفع بوی بد دهان، ایجاد طعم خوشایند در دهان و یا سفیدتر کردن دندانها به کار میرود.
- دهانشویههای درمانی، دهانشویههایی هستند که به دلیل داشتن ترکیباتی نظیر کلر هگزیدین، باکتریهای موجود در حفره دهان را کاهش داده و روند درمان مشکلاتی چون التهاب لثه را سرعت میبخشند.
همچنین دهانشویهها بر اساس خاصیتی که دارند، به انواع زیر تقسیم میشوند:
- دهانشویه ضد حساسیت
- دهانشویه مخصوص کودکان
- دهانشویه ضد پوسیدگی و عفونت
- دهانشویه ضد پلاک دندان
- دهانشویه تقویت کننده مینای دندان
- دهانشویه برای بوی بد دهان
- دهانشویه سفید کننده
ترکیبات دهانشویه
دهانشویهها از ترکیبات مختلفی ساخته میشوند که هنگام خرید بهترین دهانشویه برای بوی بد دهان باید به دقت ترکیبات و نحوه استفاده از آن را بخوانید. برخی دهانشویهها چندین کاربرد دارند، اما برخی دیگر تخصصی بوده و فقط برای رفع مشکل بوی بد دهان به کار میروند. متداولترین ترکیبات دهانشویه عبارت اند از:
- کلر هگزیدین: این ترکیب، به نوعی باکتریهای مضر دهان را کاهش میدهد و بوی بد دهان را کنترل میکند.
- فلوراید: فلوراید مهمترین ماده در تقویت مینای دندان و جلوگیری از پوسیدگی است.
- عصارههای گیاهی: عصارههای گیاهی نظیر منتول، اکالیپتول و تیمول ترکیباتی موثر در از بین بردن قارچها و باکتریهای دهانی هستند و همچنین بو و طعم خوبی به دهانشویه میدهند.
- ستیل پیریدینیوم کلراید: ستیل پیریدینیوم کلراید که برای از بین بردن بوی بد دهان و کاهش باکتریهای مضر آن کاربرد دارد.
- پراکسید هیدروژن: پراکسید هیدروژن خاصیت سفیدکنندگی دارد و به سفیدتر شدن دندانها کمک میکند.
- الکل: در ترکیب بیشتر دهانشویهها، تقریبا ۸ درصد الکل وجود دارد تا جذب مخاطی آن بهتر باشد.
- زینک کلراید: زینک کلراید ترکیبی ضد باکتریایی است و از تشکیل پلاکهای دهانی و پوسیدگی دندان جلوگیری میکند.
- پروکسید کاربامید: این ترکیب نیز خاصیت سفیدکنندگی را به دهانشویه میافزاید.
آیا استفاده از دهانشویه در زیبایی دندانها هم تاثیر دارد؟
این سوال پیش میآید که آیا استفاده از دهانشویه در زیبایی دندانها هم تاثیر دارد؟ تا حدودی بله. دهانشویه با کاهش باکتریهای مضر، رفع بوی بد دهان و جلوگیری از پوسیدگی و جرم دندان در نهایت باعث زیبایی دندانها نیز میشود. نکته حائز اهمیت این است که دهانشویه را درست انتخاب کنید و از آن انتظار غیرمنطقی نداشته باشید.
بهترین دهانشویه برای بوی بد دهان
به این ترتیب دانستیم که دهانشویهها با از بین بردن باکتریهای گرم مثبت و منفی دهان و همچنین طیف وسیعی از قارچ و ویروسهای حفره دهان، در کاهش و از بین بردن بوی بد دهان موثر هستند. در این بخش به معرفی بهترین دهانشویه برای بوی بد دهان میپردازیم:
دهانشویه سنسیتیو کر میسویک
دهانشویه سنسیتیو کر میسویک، یک دهانشویه ضد حساسیت است که با از بین بردن باکتریها بوی بد دهان را از بین میبرد. این محصول حاوی عصاره گیاههای نعناع، بابونه و گیاه مسواک است و با ایجاد یک لایه محافظ روی دندان، از پوسیدگی و بوی بد دهان جلوگیری میکند.
دهانشویه ۱۰ کاره لیسترین
دهانشویه لیسترین، بهترین دهانشویه موجود در بازار است. این محصول ویژگیهای مثبت زیادی از جمله حجم مناسب، دارای فلوراید و بو و طعم خوشایند دارد. از این دهانشویه میتوان برای درمان طیف وسیعی از مشکلات دهانی از جمله بوی بد دهان، پوسیدگی دندان، جرم و پلاک استفاده کرد.
دهانشویه خوشبوکننده ترا بریث
دهانشویه ترا بریث به طور اختصاصی برای رفع بوی بد دهان با طعم ملایم نعنا ساخته شده است. این دهانشویه فرمولاسیونی بسیار قوی برای از بین بردن باکتریها دارد و علاوه بر بوی بد دهان، جرمهای دندانی را نیز از بین برده و باعث سفیدترشدن دندانها میشود.
دهانشویه Restoring anticavity برند ACT
اگر میخواهید بهداشت دهان و دندانهایتان را کامل کنید، دهانشویه Restoring anticavity برند ACT بهترین گزینه است. زیرا حاوی فلوراید بوده و علاوه بر جلوگیری از پوسیدگی دندان، به رفع بوی بد دهان نیز کمک میکند. این محصول فاقد الکل بوده و باعث حساسیت یا خشکی دهان نمیشود.
دهانشویه General Fresh Mint برند وی وان
دهانشویه General Fresh Mint از برند ایرانی وی وان، یکی از بهترین دهانشویههای ایرانی برای بوی بد دهان است. این محصول با عصاره ملایم نعنا بوده و فاقد الکل است. این دهانشویه همچنین از پوسیدگی دندان، حساسیت و التهاب لثه جلوگیری میکند.
دهانشویه Lasting Freshness برند اورال بی
بدون شک میتوان گفت که بهترین برند دهانشویه، متعلق به برند اورال بی است. این محصول حاوی فلوراید بوده و قدرت بالایی در حذف پلاکهای دندانی و باکتریها دارد. استفاده مستمر از این دهانشویه هم بوی بد دهان را رفع میکند و هم باعث سفیدی دندانها میشود.
نحوه استفاده از دهانشویه
استفاده از دهانشویه قانون سختی ندارد، کافی است آن را به اندازه و به موقع مصرف کنید تا نتیجه بگیرید. برای تکمیل شدن بهداشت دهان و دندانهایتان مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا دندانهایتان را با مسواک و خمیردندان مناسب بشویید.
- سپس با نخ دندان مواد غذایی گیر کرده در بین دندانها را بیرون بیاورید.
- مقدار مناسبی از دهانشویه در دهان خود بریزید.
- به مدت ۳۰ تا ۶۰ ثانیه دهانشویه را به خوبی داخل دهان بچرخانید و سپس آن را بیرون بریزید.
مزایای استفاده از دهانشویه
مهمترین مزیت استفاده از دهانشویه، تضمین سلامت دهان و دندانها است. از دیگر مزایای این محصول میتوان به موارد زیر نیز اشاره کرد:
- دهانشویه به کاهش جرم دندانی کمک میکند و از این طریق باعث سفیدترشدن دندانها میشود.
- دهانشویه باعث از بین بردن باکتریهای مضر دهان میشود.
- دهانشویه تاثیر مهمی در رفع بوی بد دهان دارد.
- استفاده از دهانشویه پوسیدگی و عفونت دندان را کاهش میدهد.
- برخی از انواع دهانشویههای درمانی در کاهش زخمهای دهانی نیز موثر هستند.
- دهانشویه مناسب نه تنها باعث خشکی دهان نمیشود، بلکه به تامین رطوبت لازم در محیط دهان کمک میکند.
معایب استفاده از دهانشویه
به طور کلی مزایای استفاده از دهانشویه بسیار بیشتر از معایب آن هستند. معایب دهانشویه بسیار محدود بوده و شامل موارد غیر مهمی چون حساسیت دارد. با این حال اگر از دهانشویه به درستی استفاده نشود احتمال بروز مشکلاتی نظیر لکشدن دندانها و خشکی دهان هم وجود دارد.
عوارض استفاده از دهانشویه
بهترین حالت استفاده از دهانشویه، یک بار در هفته است. در برخی موارد همچنین میتوان در یک روز تنها ۲ مرتبه از آن استفاده کرد و سپس تا ۱۰ روز دیگر نباید از دهانشویه استفاده کرد. در صورت استفاده روزانه و بیش از حد دهانشویه، احتمال بروز عوارض زیر وجود دارد:
- خشکی دهان
- ژنژیویت
- التهاب و قرمزی لثه
- حساسیت لثه
- تشکیل لکههای قهوهای روی دندان
- بروز زخم و آفت در دهان
- تغییر طعم دهان
- بیشتر شدن جرم دندانها
- حساسیت دندان نسبت به گرمی و سردی
نکات مهم هنگام استفاده از دهانشویه
برای استفاده از دهانشویه به نکات زیر توجه کنید:
- قبل از استفاده از دهانشویه، حتما دفترچه راهنمای همراه آن را بخوانید.
- بهتر است بلافاصله بعد از مسواک زدن، از دهانشویه استفاده کنید.
- در روز نهایت ۲ مرتبه میتوانید از دهانشویه استفاده کنید و بعد از این ۲ مرتبه، تا ۱۰ روز نباید از دهانشویه استفاده کنید.
- اگر درون دهان، روی لثه و لبها زخم یا آفت دهانی دارید، حتما در مورد آنها با دندانپزشک مشورت کنید.
- برای اثربخشی بهتر، حداقل یک دقیقه دهانشویه را درون دهان نگه دارید.
- بهتر است تا ۳۰ دقیقه بعد از استفاده از دهانشویه، مایعات و آب مصرف نکنید.
- اگر بعد از استفاده از دهانشویه متوجه مشکلاتی چون تورم، قرمزی لثه، کهیر و … شدید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
- از قورت دادن دهانشویه اکیدا خودداری کنید.
بیشتر بخوانیم: سفید شدن دندان های زرد در یک روز
سخن پایانی
دندانپزشکان بر این باور هستند که ریشه تمام مشکلات دهان و دندان، رعایت نکردن بهداشت است. این یعنی احتمال بروز مشکلات دهان و دندان در افرادی که بهداشت را رعایت میکنند، بسیار کمتر از سایرین است. پس اگر میخواهید در این مقاله از دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت گفتیم که دندانهایی سالم داشته باشید، باید نکات بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید. یکی از نکات مهم در بهداشت دهان و دندان، استفاده از دهانشویه است. دهانشویهها فرآیند تمیزکردن دندانها را تکمیل میکنند و با کاهش باکتریها، بوی بد دهان را از بین میبرند. در این مقاله سعی کردیم در مورد مهمترین نکات استفاده از دهانشویه و بهترین دهانشویه برای بوی بد دهان اطلاعات کاملی به شما ارائه کنیم.
سوالات متداول
خیر. مسواک زدن و استفاده از دهانشویه، مکمل هستند و نمیتوانند جایگزین هم شوند.
شستن دهان بعد از دهانشویه به نوع آن بستگی دارد. اگر دهانشویه دارای الکل است، باید دهانتان را بشویید. اما اگر دهانشویه دارای فلوراید استفاده میکنید، نیازی به شستشوی دهان بعد از استفاده از دهانشویه نیست.
استفاده از دهانشویه خطری برای جنین به همراه ندارد، بنابراین استفاده از دهانشویه در دوره بارداری و شیردهی منعی ندارد.
بعضی از دهانشویهها که حاوی ترکیبات سفیدکننده نظیر هیدروژن پروکسید هستند، میتوانند باعث سفیدترشدن دندانها شوند.
دندانپزشکان سن بعد از رشد دندانهای دائمی یعنی سن پنج تا ۶ سالگی را توصیه میکنند.