روکش دندان به منظور زیبایی و رفع نواقص دندانی یا حفظ ساختار دندان در پوسیدگیهای شدید به کار میرود. این روش به طور کلی باعث افزایش سلامت دندان و دهان میشود، اما گاهی به دلیل نصب غیراصولی یا دلایل دیگر، دندان زیر روکش دچار عفونت میشود. عفونت دندان روکش شده با علائمی چون بوی بد دهان، احساس طعم فلزی در دهان و … خود را نشان میدهد. در این مقاله قرار است در مورد درمان خانگی عفونت دندان روکش شده صحبت کنیم. اگر به سلامت دندانهای خود اهمیت میدهید، توصیه میکنیم ادامه این مقاله را از دست ندهید.
علائم عفونت دندان روکش شده
زمانی که دندان زیر روکش به هر دلیلی دچار عفونت شود، با علائم زیر همراه خواهد بود:
- بوی بد دهان
- درد شدید دندان، به خصوص در شبها
- ناتوانی در غذاخوردن و صحبت کردن
- لقشدن و افتادن روکش دندان
- درد فک
- حساسیت دندان به سرما و گرما
- قرمزی و تورم لثه
- آبسه دندان
- تب و بالا رفتن درجه حرارت بدن
- تورم غدد لنفاوی
- احساس طعم ناخوشایند فلزی در دهان
به محض مشاهده این علائم، باید در اسرع وقت به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید. مراجعه به موقع از پیشرفت عفونت و از بین رفتن دندان جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانیم: چای و نمک برای عفونت دندان چه تاثیری دارد؟
دلایل عفونت دندان روکش شده
مهمترین دلایلی که منجر به بروز عفونت در دندان روکش شده میشوند عبارت اند از:
- نصب نادرست روکش
- اندازه مناسب روکش دندان
- تحلیل لثه
- ابتلا به دندان قروچه
- شکستگی دندان
- پوسیدگی دندان زیر روکش
- استفاده از متریال نامناسب روکش
انواع عفونت در دندان روکش شده
به طور کلی عفونت دندان روکش شده، عارضه بسیار نادری است و کمتر کسی به آن دچار میشود. عفونت دندان روکش شده فرد را در وضعیت بدی قرار میدهد و میتواند برای او دردسر درست کند. عفونت دندانهای روکش شده انواع مختلفی دارد که در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
- عفونت در روکش دندان ترمیم شده: متداولترین روکشها برای دندانهای ترمیم شده ساخته و استفاده میشوند. دندانهای ترمیمی بسیار ضعیف هستند و اجرای روکش برای آنها حساسیت بالایی دارد.
- عفونت بعد از کامپوزیت دندان: کامپوزیت به طور کلی باعث عفونت نمیشود، اما گاهی نصب نادرست، تراش یا فشار زیاد به دندان در حین نصب کامپوزیت میتواند باعث بروز عفونت دندان شود.
- عفونت بعد از کاشت ایمپلنت: به طور کلی احتمال بروز عفونت در کاشت ایمپلنت، بیشتر در مرحله اول یعنی قبل از نصب روکش اتفاق میافتد. با این حال بعد از نصب روکش ایمپلنت، ممکن است به دلیل عفونت قبلی درمان نشده یا حساسیت به مواد روکش عفونت ایجاد شود.
- عفونت دندان بعد از نصب لمینت: بهترین روکشها برای درمان مشکلات و زیبایی دندانهای جلویی، روکشهای لمینتی هستند. معاینه و بررسی کامل دندانها و از بین بردن عفونتهای احتمالی پیش از نصب روکش لمینتی بسیار مهم است. در غیر اینصورت باقیماندن حتی مقدار کمی از عفونت روی دندان، میتواند باعث بروز عفونت بعد از نصب روکش لمینتی شود.
بیشتر بخوانیم: چگونه عفونت دندان را خارج کنیم؟
درمان عفونت دندان روکش شده چیست؟
دندانپزشک پس از معاینه دندان روکش شده و بررسی میزان عفونت و دلیل بروز آن، روش درمان آن را انتخاب میکند. بنابراین روش درمان عفونت دندان روکش شده در افراد مختلف ممکن است با هم متفاوت باشد. این روشها عبارت اند از:
- درمان ریشه: درمان ریشه زمانی استفاده میشود که عفونت دندان روکش شده با آبسه همراه باشد. در این روش درمانی، دندانپزشک روکش را برداشته، در دندان سوراخی ایجاد کرده و از طریق این سوراخ بافت عفونی را خارج میکند. در نهایت فضای دندان به طور کامل پاکسازی شده و بعد با مواد پرکننده مخصوص مثل گوتا پرکا یا کامپوزیت آن را پر میکند.
- آپیکواکتومی: گاهی درمان ریشه به تنهایی عفونت دندان روکش شده را درمان نمیکند. به این ترتیب دندانپزشک با روش آپیکواکتومی لثه را باز کرده و انتهای ریشه دندان عفونی و بافتهای آلوده همراه آن را از بین میبرد.
- درمان دارویی: یکی از درمانهای موثر که به صورت ترکیبی با درمانهای دندانپزشکی برای عفونت دندان استفاده میشود، درمان دارویی آنتیبیوتیکی است. آنتیبیوتیکها داروهایی هستند که باکتریهای عامل عفونت را تا حدود ۹۰ درصد از بین میبرند و از این طریق منجر به کاهش عفونت و علائم میشود. همچنین درمان آنتیبیوتیکی برای جلوگیری از انتشار عفونتهای دندانی ضروری است.
- تخلیه عفونت دندان: گاهی در شرایط خاص، دندانپزشک با کمک ابزارهای خاصی چرک و بافتهای عفونی را مستقیما از محل خارج میکند.
- تعویض روش دندان: اگر عامل بروز عفونت، نصب نادرست یا استفاده از روکش نامناسب باشد، دندانپزشک روکش دندان را برداشته و آن را تعویض میکند. تعویض روکش دندان به میزان پوسیدگی و شرایط دندان بستگی دارد، زیرا برای نصب روکش جدید مجددا باید دندان تراشیده شود. بنابراین اگر میزان پوسیدگی شدید باشد، دندان توان تحمل تراش برای نصب روکش جدید را نخواهد داشت.
- کشیدن دندان: اگر میزان پوسیدگی بسیار بالا باشد، طوری که هیچ کدام از روشهای قبلی در درمان عفونت دندان روکش شده موثر نباشند دندانپزشک اقدام به کشیدن دندان میکند. بعد از کشیدن دندان میتوان جای خالی آن را با ایمپلنت یا پروتزهای متحرک پر کرد. در مطب دکتر پاک نیت میتوانید با روش ایمپلنت دیجیتال، جای خالی دندان از دست رفته را به طور دائمی پر کنید.
بیشتر بخوانیم: نحوه مصرف آموکسی سیلین و مترونیدازول برای عفونت دندان
آیا روشهای خانگی برای عفونت دندان روکش شده موثر هستند؟
برای عفونت دندان روکش شده مراجعه به دندانپزشکی الزامی است و نمیتوان با روشهای خانگی این نوع عفونت را به طور کامل درمان کرد. البته باید بگوییم که روشهای خانگی و طب سنتی دندانپزشکی، همگی به نوعی درمان مکمل هستند و باید در کنار درمان اصلی استفاده شوند. به هیچ وجه نباید برای مشکلات دندانی به خصوص عفونت تنها به روشهای خانگی اکتفا کرد. استفاده از این روشها تنها در صورتی توصیه میشود که به هر دلیلی نتوانید به موقع به دندانپزشکی مراجعه کنید. در ادامه برخی از روشهای موثر در کاهش علائم عفونت دندان روکش شده را معرفی میکنیم:
- غرغره آب و نمک
- غرغره چای و نمک
- استفاده از روغن میخک
- استفاده از روغن پونه کوهی
- استفاده از ژل آلوئهورا
- جوش شیرین
- خمیر زردچوبه
- کمپرس سرد
- دمکرده آویشن
- دمکرده شنبلیله
برای اطلاع دقیق از نحوه استفاده از هر کدام از موارد بالا برای کنترل عفونت دندان، توصیه میکنیم مقالات قبلی را مطالعه کنید. در این مقالات روش استفاده درمانهای خانگی برای عفونت دندان را به طور کامل توضیح دادهایم.
بیشتر بخوانیم: قرص چرک خشک کن قوی برای عفونت دندان
نکات مهم نگهداری از دندان روکش شده
یکی از دلایل مهمی که بعد از روکش دندان باید به آن توجه کنید، مراقبت درست و اصولی از دندانها است. اگر از بهترین متد و بهترین روکش دندان استفاده کرده باشید، اما نکات مراقبتی بعد از روکش دندان را رعایت نکنید به احتمال زیاد درگیر عفونت و دیگر عوارض روکش دندان خواهید شد. در اینجا به چندتا از مهمترین نکات مراقبتی دندان روکش شده میپردازیم:
- بعد از روکش دندان باید حتما روزی حداقل ۲ مرتبه و به مدت ۳ دقیقه دندانها را مسواک بزنید.
- استفاده از نخ دندان بعد از روکش بسیار مهم و ضروری است.
- هفتهای یک بار دهان را با دهانشویه بشویید.
- در فواصل منظم برای چکاپ دندانها به دندانپزشکی مراجعه کنید.
- در روزهای ابتدایی بعد از روکش دندان از خوردن غذاها و خوراکیهایی که به جویدن زیاد نیاز دارند، خودداری کنید.
- بهتر است مصرف شیرینیجات و شکلات را کم کنید.
- از سبزیجات و میوهها بیشتر استفاده کنید.
بیشتر بخوانیم: روش های درمان خانگی عفونت دندان
سخن پایانی
در این مقاله از مجله دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت به بررسی علائم و دلایل عفونت دندان روکش شده و همچنین بررسی روشهای مختلف خانگی و دارویی درمان عفونت دندان روکش شده پرداختیم. به طور کلی باید بدانید که برای درمان عفونت دندان روکش شده حتما باید با دندانپزشک خود مشورت کنید و روشهای خانگی توصیه نمیشوند. با این حال در شرایطی که دسترسی به دندانپزشک سخت است، میتوان با کمک روشهای درمان خانگی عفونت دندان روکش شده تا حدودی علائم بیماری را کنترل کرد. اگر به دنبال یک مطب دندانپزشکی دیجیتال برای کارهای درمانی و زیبایی دندانهای خود هستید، مطب دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت بهترین گزینه برای شما است. در مطب دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت تمامی خدمات درمانی و زیبایی با آخرین متدهای دندانپزشکی جهان ارائه میشوند و به همین دلیل احتمال بروز عوارضی چون عفونت دندان بعد از روکش به صفر میرسد. برای رزرو نوبت مشاوره کافی است فرم زیر را تکمیل کنید.