انتخاب اینکه کدام روش درمانی یا ترمیمی برای رفع مشکل شما بهتر است، یکی از سختترین مراحل پیش از مراجعه به کلینیک دندانپزشکی است. امروزه خدمات زیبایی و درمانی دندانپزشکی بسیار گوناگون هستند و همین باعث سردرگمی مراجعان میشود. ایمپلنت دندان و روکش دندان، دو روش درمانی و ترمیمی هستند که برای اصلاح طرح لبخند هم استفاده میشوند. ایمپلنت دندان برای درمان بی دندانی و روکش دندان برای رفع مشکلاتی چون نا هم اندازه بودن دندانها کاربرد دارد. در ادامه این مقاله از مجله دندانپزشکی سایت دکتر هومن پاک نیت، قرار است به یکی از پرتکرارترین سوالات مراجعان، یعنی ایمپلنت بهتر است یا روکش دندان پاسخ بدهیم. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. همچنین اگر به خدمات دندانپزشکی نیاز دارید، از طریق شمارههای موجود در سایت با ما تماس بگیرید.
روکش دندان چیست؟
روکش دندان که به عنوان روکش لمینتی بیشتر شناخته میشود، روشی است که در آن یک روکش سرامیکی برای دندانها ساخته میشود. روکش لمینتی، یک لایه پوششی نازک است و در قسمت جلویی دندانها قرار داده میشود. هدف اصلی از انجام روکش دندان، بهبود ظاهر دندانها و رفع نواقص آنها است. این روش بیشتر موارد برای دندانهای جلویی استفاده میشود، اما گاهی برای دندانهای عقبی هم کاربرد دارد.
روش انجام روکش دندان
برای نصب روکش دندان، دندانپزشک در جلسه اول ابتدا با معاینه دندانها و همچنین بررسی عکسهای OPG وضعیت سلامت فک و دندانها را از نظر وجود پوسیدگی، عفونت و … بررسی میکند. اگر تمام شرایط نصب روکش دندان را داشته باشید، مرحله آماده سازی دندانها شروع میشود. در این مرحله دندانپزشک ابتدا سطح دندانها را کمی تراش میدهد. سپس به کمک خمیر قالبگیری یا تکنولوژیهای جدیدتر، یک قالب اولیه از دندان تهیه کرده و آن را برای ساخت به لابراتوار میفرستد. سپس تا زمان ساخت روکش دندان، یک روکش موقت روی دندانهای شما نصب میشود. پس از اینکه روکش دندانها ساخته شدند، به کمک بی حس کننده موضعی، بی حسی انجام میشود. نصب و قراردادن روکشهای لمینتی هیچ درد و خونریزی ندارد، با این حال برخی از بیماران آستانه درد پایینتری دارند و اعمال فشار در هنگام نصب روکش برای آنها آزاردهنده است.
مزایای روکش دندان
روکش دندان مزایای زیادی دارد که عبارتند از:
- روشی با کمترین میزان تهاجم
- بدون درد و خونریزی
- بدون آسیب به لثه و فک
- دوام و ماندگاری بالا
- مقاومت در برابر شکستگی و تغییر رنگ
- کوتاه بودن پروسه درمان
- ظاهر طبیعی
- افزایش اعتماد به نفس
- کاهش سن
- تطبیقپذیری عالی
- قیمت مقرون به صرفه
- کمک به بهبود سلامت دندانها
- نگهداری آسان
معایب روکش دندان
روکش دندان هم مانند هر روش ترمیمی دیگر در دندانپزشکی، در کنار مزایای متعدد یک سری معایب و عوارض را هم به دنبال دارد. قبل از انجام روکش دندان، باید حتما به این نکته توجه داشته باشید. البته دقت کنید که معایب و عوارض روکش دندان، همیشه رخ نمیدهند. این معایب بیشتر در مواقعی ایجاد میشوند که نحوه نصب اصولی نبوده یا از مواد بی کیفیت برای ساخت روکش استفاده شده باشد. برخی از مهمترین معایب روکش دندان عبارتند از:
- پوسیدگی دندان
- تراشیدن زیاد مینای دندان و تغییر ساختار آن
- افزایش حساسیت دندانها و لثه به گرما و سرما
- قرمزی، تورم و التهاب لثه
- عفونت دندان و لثه
- تحلیل استخوان
- تحلیل لثه
- پروسه زمانبر
- بوی بد دهان
- احتمال شکستگی
کاربردهای روکش دندان
روکش دندان، اساسا با هدف زیبایی و رفع نواقص و مشکلات ظاهری دندانها انجام میشود. از کاربردهای دیگر این روش میتوان موارد زیر را نام برد:
- بستن فاصله بین دندانها
- ترمیم و اصلاح رنگ دندانها
- درمان دندان خرگوشی
- اصلاح فرم دندان
- ترمیم ترک خوردگی، لبپرشدگی و شکستگی دندانهای جلو
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان، یک روش درمانی جراحی در دندانپزشکی است که در آن، یک ریشه مصنوعی درون استخوان فک قرار داده میشود. ایمپلنت دندان شامل ۳ بخش اصلی فیکسچر، اباتمنت و روکش است که هر کدام به ترتیب درون دهان گذاشته میشوند. در مرحله اول، دندانپزشک ریشه دندانهای قبلی را خارج کرده و یا دندان پوسیده را میکشد. پس از بهبود محل کاشت دندان، فیکچسر که از جنس آلیاژ تیتانیوم است، درون استخوان فک از طریق ایجاد یک برش کوچک نصب میشود. در مرحله بعد ۴ تا ۶ ماه طول میکشد تا فیکسچر به استخوان فک جوش بخورد. در این فاصله مراجعه به کلینیک دندانپزشکی و بررسی سلامت ایمپلنت ضروری است.
در انتها اگر اتصال فیکسچر و استخوان فک موفقیت آمیز باشد، اباتمنت و سپس روکش دندان نصب میشوند. به این ترتیب مهمترین تفاوتی که بین این دو روش وجود دارد و برای دانستن اینکه ایمپلنت بهتر است یا روکش دندان باید به آن توجه کنید، نحوه نصب آنها است. در روش روکش لمینتی، یک لایه سرامیکی یا کامپوزیتی روی دندانهای اصلی قرار داده میشود. اما در روش کاشت ایمپلنت، هیچ دندانی وجود ندارد و ریشه مصنوعی مستقیما درون استخوان فک کار گذاشته میشود.
انواع روشهای کاشت ایمپلنت دندان
یکی از دلایل مهمی که باعث این سوال میشود که آیا ایمپلنت بهتر است یا روکش دندان، وجود مرحله جراحی در کاشت ایمپلنت است. بسیاری از افرادی که شدیدا به این درمان نیاز دارند، به دلیل ترس از جراحی و خونریزی از انجام کاشت ایمپلنت امتناع میکنند.
اگر شما هم جزو این دسته از افراد هستید، باید بگوییم که دیگر جای هیچ نگرانی نیست! شما میتوانید با روش جدید کاشت ایمپلنت دیجیتال در دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت با کمترین میزان درد و خونریزی و در زمانی کوتاهتر، جای خالی دندانهای از دست رفته خود را پر کنید!
در حال حاضر کاشت ایمپلنت دندان به دو روش سنتی و دیجیتال انجام میشود. در روش کاشت ایمپلنت دیجیتال از تکنولوژیها و فناوریهای کامپیوتری در درمان استفاده میشود. برای مثال در این روش، ساخت روکش برای ایمپلنت به کمک نرمافزارهای سه بعدی و بدون نیاز به قالبگیری انجام میشود. همچنین در این روش از تکنینک اسکنر داخل دهانی استفاده شده و دیگر نیازی به تهیه عکسهای رادیوگرافی نیست. برای مشاوره کاشت ایمپلنت دیجیتال و آشنایی بیشتر با مزایای این روش، سوالات خود را میتوانید از دکتر هومن پاک نیت بپرسید.
ایمپلنت دندان چه کاربردهایی دارد؟
ایمپلنتهای دندانی روش استاندارد و بین المللی برای درمان جای خالی دندانهای از دست رفته هستند. برای درمان و پرکردن جای خالی دندانها روشهای دیگری چون بریج یا دندان مصنوعی وجود دارد، اما بدون شک ایمپلنت بهترین راه درمان است. در این روش، چون پایه ایمپلنت درون استخوان فک نصب میشود میتوانید به راحتی و بدون ترس از افتادن پروتز دندان خود غذا بخورید. با کاشت ایمپلنت دندان، یک بار برای همیشه از شر جای خالی دندانهای از دست رفته شما پر خواهد شد.
مزایای کاشت ایمپلنت دندان
کاشت ایمپلنت دندان مزایای بسیاری دارد که برخی از آنها در ادامه آمده اند:
- احساس راحتی زیاد
- ماندگاری بالای ۲۵ سال
- ظاهر کاملا طبیعی و شبیه دندانهای طبیعی
- کمک به حفظ لثه
- کمک به حفظ استخوان فک و جلوگیری از تحلیل رفتن آن
- مراقبت و نگهداری آسان
- کمک به بهبود ظاهر لبخند
- بدون ایجاد تغییر در نحوه تکلم و صحبت کردن
- بدون احساس نگرانی از افتادن یا شکستگی در هنگام غذا خوردن
- بدون ایجاد ناسازگاری و آلرژی
- بدون نیاز به ترمیم یا تعویض
- پایداری و مقاومت بالا
معایب کاشت ایمپلنت
کاشت ایمپلنت دندان به خودی خود، هیچ عیب یا عارضه خاصی را به همراه ندارد. کاشت ایمپلنت دندان، یکی از سختترین روشهای درمانی در دندانپزشکی محسوب میشود و اگر توسط فردی غیرمجرب و بی تجربه انجام شود، قطعا معایبی به همراه دارد. همچنین این روش درمانی یک سری محدودیت دارد که میتوان از آنها به عنوان معایب کاشت ایمپلنت دندان یاد کرد:
- هزینه بالای درمان
- طولانی بودن پروسه درمان
- احتمال لق شدن و افتادگی
- احتمال جوش نخوردن ایمپلنت و استخوان فک
- احتمال آسیب عصبی
- احتمال شکستگی عصب دندانهای کناری
- احتمال شکستن استخوان فک
- محدودیت اجرا
- دوره نقاهت طولانی
- احتمال عفونت و پوسیدگی
هزینه ایمپلنت بیشتر است یا روکش دندان؟
روکش دندان و کاشت ایمپلنت هر دو جزو خدمات پرهزینه و گران در دندانپزشکی به شمار میروند. کاشت ایمپلنت به دلیل پروسه سخت و طولانی که دارد، هزینه بالاتری دارد. در تعیین هزینه ایمپلنت و روکش دندان عواملی چون برند و جنس، تخصص دندانپزشک، محل کلینیک دندانپزشکی، استفاده از خدمات بیمه، تعداد دندانها، محل قرارگیری دندان، نیاز یا عدم نیاز به خدمات جانبی و تعداد جلسات مورد نیاز نقش دارند. برای تعیین هزینه ایمپلنت یا روکش دندان خود، توصیه میکنیم حضوری به مطب دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت مراجعه کنید.
در مورد استفاده از خدمات بیمه تکمیلی برای هزینه ایمپلنت و روکش دندان، باید بگوییم که بیمه هزینه ایمپلنت را پرداخت میکند اما هزینه روکش دندان تحت پوشش خدمات بیمه قرار نمیگیرد. ایمپلنت دندان به دلیل اینکه یک روش درمانی است، بخشی از هزینه آن توسط بیمههای تکمیلی پرداخت میشود. اما روکش دندان عمدتا با هدف زیبایی انجام میشود و بیمه هزینه آن را نمیپردازد.
آیا میتوان برای پر کردن جای خالی دندان به جای ایمپلنت، از روکش استفاده کرد؟
همان طور که در بالاتر اشاره کردیم، ایمپلنت و روکش دندان به هیچ وجه نمیتوانند به جای همدیگر استفاده شوند. روکش برای رفع نواقص ظاهری دندانها و بهبود شکل آنها است، اما ایمپلنت دندان عمدتا برای پر کردن جای خالی دندانهایی که در اثر پوسیدگی یا تروما از دست رفته اند نصب میشود.
مراقبت از ایمپلنت دندان بیشتر است یا روکش دندان؟
روکش دندان بین ۱۰ تا ۱۵ سال، و ایمپلنت دندان بالای ۲۵ سال عمر میکنند. مراقبت درست و اصولی نقش مهمی در تداوم بیشتر این روشها دارد. برای مراقبت از ایمپلنت دندان نیازی نیست کار خاصی و اضافهتری انجام دهید، درست همانند دندانهای دیگر خود باید از آنها مراقبت کنید. اما در مورد روکش دندان قضیه فرق میکند. روکش دندان با اینکه مقاومت نسبی در برابر لکه دارد، اما در صورتی که مراقب نباشید خیلی زود دچار تغییر میشود.
همچنین برای مراقبت از روکش دندانها شاید نیاز باشد در رژیم غذایی خود کمی تغییر ایجاد کنید. مصرف خوراکیهای رنگی مثل لواشک، انواع سس و رب، ماکارونی، پاستا، پیتزا، بستنی، شکلات، قهوه، چای، نوشابه و .. همگی باید محدود شوند، زیرا باعث لک شدن و تغییر رنگ روکش دندانهایتان خواهند شد. اما در مورد ایمپلنت دندان این محدودیتها وجود ندارد. مهمترین مراقبتهایی که باید بعد از کاشت ایمپلنت و روکش دندان انجام دهید، عبارتند از:
- هر روز حداقل دو نوبت مسواک بزنید
- استفاده از نخ دندان را فراموش نکنید
- هفته ای یک بار به کمک دهانشویه دهان خود را بشویید
- سیگار و قلیان را ترک کنید
- مصرف قند، شکر و به طور کلی شیرینجات را کاهش دهید
- عادات مضر گذشته را ترک کنید
بیشتر بخوانیم: لمینت دندان چیست؟
مقایسه اینکه ایمپلنت بهتر است یا روکش دندان؟
در جدول زیر به طور خلاصه ایمپلنت دندان و روکش دندان را از جوانب مختلف با هم مقایسه کردیم. در مورد اینکه ایمپلنت بهتر است یا روکش دندان، به این نکته توجه کنید که هر کدام از این روشها مزایا و کاربردهای خاص خود را دارند و نظر نهایی را دندانپزشک بیان خواهد کرد. برای مثال اگر دندان پوسیده شما را بتوان حفظ کرد، دندانپزشک به کمک روکش آن را ترمیم میکند تا بتوانید از آن استفاده کنید. اما اگر دندان شما به شدت پوسیده باشد و نتوان آن را حفظ کرد، باید از روش کاشت ایمپلنت در درمان شما استفاده شود:
ایمپلنت دندان | روکش دندان | |
دوام و ماندگاری | بالای ۲۵ سال | ۱۰ تا ۱۵ سال |
مقاومت در برابر سایش | بالا | متوسط رو به بالا |
لکه پذیری | بالا | بالا |
نحوه مراقبت | همانند دندانهای طبیعی | مراقبت بیشتری نیاز دارد |
درد و خونریزی | همراه با درد و خونریزی | بدون درد و خونریزی |
کمک به حفظ استخوان لثه | موثر است | تاثیری ندارد |
هزینه | گران | متوسط رو به بالا |
تحت پوشش خدمات بیمه | هست | نیست |
محدودیت کاربرد | دارد | ندارد |
احتمال پوسیدگی دندان | کم | متوسط |
دوره نقاهت | طولانی | کوتاه |
تعداد جلسات | ۴ تا ۵ جلسه | ۳ تا ۴ جلسه |
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم به مقایسه ایمپلنت و روکش دندان بپردازیم و به این سوال پاسخ دادیم که ایمپلنت بهتر است یا روکش دندان؟ ایمپلنت دندان روشی است که عمدتا برای درمان بیدندانی انجام میشود، اما روکش دندان روشی ترمیمی و زیبایی است که بیشتر برای رفع نواقص جزئی و زیبایی دندانها به کار میرود. به این ترتیب پاسخ این سوال که ایمپلنت بهتر است یا روکش دندان، بستگی به مشکل دندانهایتان و نیازهایی که دارید دارد. در هر دو روش، انتخاب دندانپزشک مساله مهمی است. به خصوص در امر کاشت ایمپلنت که حساسیت و دقت بالایی را میطلبد. اگر میخواهید دندانهایتان را روکش کنید یا به دنبال یک دندانپزشکی معتبر برای انجام کاشت ایمپلنت هستید، میتوانید به مطب دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت مراجعه کنید. برای اطلاع از نحوه نوبتدهی و رزرو نوبت از طریق راههای ارتباطی موجود در سایت با ما تماس بگیرید.