یکی از بدترین تجربهها، تجربه نداشتن دندان است. نبود دندان در کنار اینکه باعث زشتشدن چهره و لبخند میشود، ممکن است از لحاظ گوارشی نیز برای شما مشکلی ایجاد کند. زیرا همان طور که میدانید دندانها وظیفه هضم فیزیکی غذاها را برعهده دارند. در نتیجه هر یک دندانی که از دست میدهید، کم یا بیش درگیر این مشکلات خواهید شد. امروزه به روش پروتز یا کاشت ایمپلنت میتواند عملکرد دندانهای از دست رفته را به طور کامل بازیابی کرد. در ادامه این مقاله به بررسی فرق بین پروتز دندان و ایمپلنت میپردازیم. با ما همراه باشید.
ایمپلنت انتخاب بهتری است یا پروتز دندان؟
یکی از مهمترین دغدغههایی که افراد دارند، این است که بین دو روش درمانی کدام روش برای درمان مشکل آنها بهتر است. برای مثال برای پرکردن جای خالی دندانهای از دست رفته دو گزینه ایمپلنت و پروتز دندان در مقابل شما قرار دارد. خب از کجا باید بدانید که ایمپلنت برای شما بهتر است یا پروتز دندان؟ آیا اصلا شرایط کاشت ایمپلنت را دارید؟ برای یافتن پاسخ این سوال، باید فرق بین پروتز دندان و ایمپلنت را بدانید و این دو روش را با هم مقایسه کنید. در ادامه مقاله به طور دقیق مزایا، معایب و فرق بین پروتز دندان و ایمپلنت را بررسی کردهایم.
ایمپلنت دندان چیست و برای چه کسانی استفاده میشود؟
ایمپلنت یک روش تقریبا جدید در درمان جای خالی دندانهای از دست رفته است. در این روش در جای خالی دندانهای از دست رفته، یک پیچ از جنس تیتانیوم درون استخوان فک قرار میگیرد. پس از اینکه این پیج و استخوان فک به هم جوش خوردند، بخشهای بعدی شامل اباتمنت و تاج روی پایه وصل میشوند و در نهایت شکلی دقیقا شبیه به دندانهای طبیعی ایجاد میکنند. طول دوره درمان ایمپلنت از ۶ تا ۸ ماه ممکن است طول بکشد و به صبوری نیاز دارد. این روش برای تمام افرادی که درگیر مشکل بیدندانی هستند توصیه میشود اما شرایط مخصوص به خود را دارد. اگر دندان خود را از دست داده اید و میخواهید بدانید که این روش مناسب شما است یا نه، توصیه میکنیم برای مشاوره حضوری به مطب دندانپزشکی دکتر پاک نیت مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: ایمپلنت تک دندان چیست
ایمپلنت به چه کسانی توصیه نمیشود؟
ایمپلنت دندان یک جراحی جزئی است که در طی آن پایه ایمپلنت درون استخوان فک قرار میگیرد. بنابراین این روش محدودیتهایی دارد و برخی از افراد نمیتوانند با ایمپلنت جای خالی دندانهای از دست رفته خود را پر کنند. در صورتی که شرایط زیر را دارید، انجام ایمپلنت به شما توصیه نمیشود و باید با روش پروتز جای خالی دندانهای خود را پر کنید.
- سابقه حساسیت به تیتانیوم، زیرکونیوم و …
- عدم رشد کافی استخوان فک
- مشکلات انعقادی
- سن زیر ۱۸ سال
- ابتلا به دیابت
- زنان باردار
- مبتلایان به هموفیلی
- مبتلایان به بیماری ایدز
- افراد تحت درمان پرتودرمانی یا شیمی درمانی
- افراد مبتلا به دندان قروچه
- نقص سیستم ایمنی
- پوکی استخوان
- ابتلا به فشار خون
- مشکلات قلبی و عروقی
- اعتیاد مزمن
- سطح پایین بهداشت دهان و دندان
- مصرف سیگار و الکل
- ابتلا به بیماریهای پریودنتال
- عدم استحکام و تراکم کافی استخوان فک
مزایا و معایب ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان بهترین روشی است که با آن میتوان معضل جای خالی دندانهای از دست رفته را برای همیشه حل و فصل کرد. از مزایای ایمپلنت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایمپلنت باعث حفظ فرم صورت میشود.
- ایمپلنت از فرسایش استخوان فک و تحلیل لثه جلوگیری میکند.
- ایمپلنتها دوام بالایی دارند و معمولا بالای ۲۵ سال عمر میکنند.
- ایمپلنت از جنس تیتانیوم است و به ندرت باعث بروز حساسیت در افراد میشود.
- ایمپلنت باعث تغییر در نحوه تکلم نمیشود.
- غذاخوردن و صحبت کردن با ایمپلنت بسیار راحت و بدون نگرانی است.
- ایمپلنتها بیشترین شباهت به دندانهای طبیعی را دارند و ظاهر آنها کاملا شبیه به دندانهای خود شما خواهد بود.
- استحکام و مقاومت ایمپلنتهای دندانی بسیار بالا است.
- ایمپلنت ریسک بروز عفونت، پوسیدگی و ابتلا به بیماریهای لثه را کاهش میدهد.
- با ایمپلنت میتوان از جا به جایی دیگر دندانها جلوگیری کرد.
- کاشت ایمپلنت میتواند از پیری زودرس صورت جلوگیری کند.
با این حال ایمپلنت دندان هم مانند سایر روشهای دندانپزشکی عاری از عیب نیست و در کنار مزایای بیشماری که دارد، یک سری معایب هم دارد. از معایب ایمپلنت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احتمال آسیب به اعصاب و عروق در صورت نصب غیراصولی ایمپلنت وجود دارد.
- هزینه درمان ایمپلنت بسیار بالا است.
- دوره درمان ایمپلنت طولانی است و گاهی تا ۸ ماه طول میکشد.
- ترس از جراحی، بخیه و خونریزی در این روش وجود دارد.
- در موارد بسیار نادر، امکان عفونت ایمپلنت وجود دارد.
پروتز دندان چیست و چه انواعی دارد؟
ابتدا پیش از پاسخ به سوال پروتز دندان چیست باید گفت که در علم پزشکی، به هر وسیلهای که جایگزین اندامهای اصلی شود و بتواند عملکرد آنها را بازسازی کند، پروتز گفته میشود. بنابراین منظور از پروتز دندان، یک وسیلهای است که در دهان قرار گرفته و میتواند عملکرد دندانهای از دست رفته را بازیابی کند. استفاده از پروتزهای دندانی، قدیمیترین و پرطرفدارترین روش درمان جای خالی دندانهای از دست رفته است و با وجود ایمپلنت، هنوز هم طرفداران خاص خود را دارد. از این روش همچنین برای طراحی و اصلاح طرح لبخند استفاده میشود.
پروتزهای دندانی از نظر تحرک، به دو نوع متحرک و ثابت تقسیم میشوند. منظور از پروتزهای متحرک، پروتزهایی است که میتوان آنها را از دندان خارج کرد. اما پروتزهای ثابت همچون بریج، تنها توسط دندانپزشک قابل جا به جایی هستند و فرد خودش قادر به بیرون آوردن یا جا به جاکردن آنها نیست. انواع پروتز ثابت دندان عبارت اند از:
- بریج یا پل دندان
- اینله و انله سرامیکی
- ایمپلنت
- روکش تک واحدی
به این ترتیب میتوان ایمپلنت دندان را جزو پروتزهای ثابت قرار داد، با این تفاوت که ایمپلنتها تنها در شرایطی چون شکست درمان از دندان خارج میشوند و مثل بریج نیاز به ترمیم یا تعویض ندارند. انواع پروتزهای متحرک نیز عبارت اند از:
- دست کامل دندان
- اوردنچر
- پارسیل متحرک
اگر میخواهید در مورد انواع پروتز ثابت و متحرک دندان به اطلاعات بیشتری دست پیدا کنید توصیه میکنیم مقالات قبلی مجله دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت را از دست ندهید. در این مقالات مزایا و معایب انواع پروتزهای دندانی را به طور کامل بررسی کردهایم.
بیشتر بخوانید: بریج دندان چیست
مزایا و معایب پروتز دندان
از مهمترین مزایای پروتز دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش اعتماد به نفس
- جلوگیری از افتادگی صورت
- جلوگیری از تخریب لثه
- هزینه مقرون به صرفه
- بدون دوره نقاهت
- بدون درد و خونریزی
- امکان جا به جایی
- دوره کوتاه درمان
- بدون نیاز به جراحی و تزریق بیهوشی
- جلوگیری از جا به جاشدن دیگر دندانها
در کنار این مزایا، پروتز یک سری معایبی هم دارد که عبارت اند از:
- پروتزهای دندانی از تخریب و فرسایش استخوان فک جلوگیری نمیکنند.
- ریسک بروز عفونت و پوسیدگی در پروتزهای دندانی بالا است.
- احتمال افتادن و بیرون آمدن پروتزهای دندانی هنگام غذاخوردن و صحبت کردن وجود دارد.
- پروتز میتواند باعث تغییر نحوه تکلم و ادای کلمات شود.
- ظاهر پروتزهای دندانی به نسبت ایمپلنت، مصنوعیتر است.
- دوام و ماندگاری پروتزهای دندانی کم است.
هزینه ایمپلنت بیشتر است یا پروتز دندان؟
ایمپلنت جزو درمانهای گران در دندانپزشکی به شمار میرود و هزینه بسیار بالاتری در مقایسه با پروتز دندان دارد. علت گرانبودن این روش، استفاده از پایه تیتانیوم و وقتگیربودن آن است. برای پروتز تنها از دندانها قالبگیری میشود و بعد پروتز ساخته میشود. این در حالی است که برای ایمپلنت دندان باید حداقل ۴ جلسه در فواصل مختلف به دندانپزشکی مراجعه کنید. علاوه بر این کاشت ایمپلنت دندان حساسیت بالایی دارد و تنها توسط دندانپزشکان با تجربه و متخصص انجام میشود که همین مساله باعث افزایش هزینههای درمان میشود.
فرق بین پروتز دندان و ایمپلنت در چیست؟
حال که با مزایا و معایب پروتز دندان و ایمپلنت آشنا شدید، میتوانیم بهتر فرق بین پروتز دندان و ایمپلنت را درک کنید. تنها شباهت پروتز دندان با ایمپلنت، کاربرد آن است زیرا این دو روش هر دو برای درمان جای خالی دندانهای از دست رفته به کار میروند. اما بین پروتز دندان و ایمپلنت تفاوتهای زیادی وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
جنس مواد سازنده
پروتز دندان شکلی شبیه به تاج دندان دارد و معمولا از جنس سرامیک، پرسلن یا شیشه ساخته میشود. اما ایمپلنت دندان شامل سه بخش مختلف پایه، اباتمنت و تاج است که هر کدام جنس متفاوتی دارند. پایه از جنس تیتانیوم یا آلیاژهای آن است، تا باعث ایجاد حساسیت نشود، اباتمنت ممکن است از جنس تیتانیوم، آلومینیوم، روکش طلا یا زیرکونیم باشد و تاج ایمپلنت از جنس سرامیک ساخته میشود.
دوام و ماندگاری
ایمپلنت درمان دائمی جای دندانهای از دست رفته است، زیرا توسط یک پیچ به استخوان ریشه متصل میشود و معمولا بالای ۲۵ سال عمر میکند. اما پروتزهای دندانی هیچ پایهای ندارند و نهایتا ممکن است به کمک دندانهای کناری در جای خود ثابت بمانند. به همین دلیل پروتزهای دندانی از ۷ تا ۱۵ سال دوام میآورند که بسیار کمتر از دوام ایمپلنت دندان است.
ثابت و متحرکبودن
همان طور که گفتیم ایمپلنت با یک پیچ تیتانیومی به استخوان فک وصل میشود، بنابراین به هیچ وجه امکان جا به جایی آن وجود ندارد. اما پروتزهای دندانی انواع مختلفی دارند و همه آنها به جز بریج دندان را میتوان در مواقع غیرضرور از دهان خارج کرد.
راحتی در هنگام غذاخوردن، خندیدن و صحبتکردن
ایمپلنتهای دندانی بیشترین شباهت را به دندانهای طبیعی دارند و بعد از مدتی، بدن آنها را به عنوان دندانهای اصلی میپذیرد. به همین خاطر است که بیشتر افراد بعد از گذشت مدتی از نصب ایمپلنت، دیگر متوجه وجود جسمی خارجی در دهان خود نیستند و راحت و بدون دغدغه غذا میخورند و بلند میخندند. این در حالی است که امکان بیرون آمدن و افتادن پروتزهای دندانی وجود دارد و حتی گاهی ممکن است هنگام غذاخوردن از دهان خارج شوند. همچنین غذاخوردن یا حرف زدن با پروتزهای دندانی ممکن است صداهای آزاردهنده ایجاد کند و باعث خجالت فرد شود.
نگهداری و مراقبت
مراقبت و نگهداری از ایمپلنت دندان به مراتب راحتتر از پروتز است. زیرا ایمپلنتها دقیقا مشابه دندانهای خود فرد هستند و به مراقبت خاصی اضافه بر بهداشت دهان و دندان نیاز ندارند. این در حالی است که پروتزهای دندانی را باید روزی حداقل یک بار از دهان خارج کرد و با مایع مخصوص و مسواک تمیز کرد.
هزینه درمان
میتوان گفت که بزرگترین فرق بین پروتز دندان و ایمپلنت، هزینه آنها است. ایمپلنت دندان به مراتب گرانتر از پروتز دندان است و از عمده دلایلی است که افراد به خاطر آن پروتز دندان را ترجیح میدهند. البته بیمههای تکمیلی بخش زیادی از هزینه ایمپلنت دندان را میپردازند و اگر بیمه تکمیلی دارید، جای نگرانی وجود ندارد.
سخن پایانی
فقدان و نبود یک یا چند دندان، حس بسیار بدی دارد که خوشبختانه امروز با وجود روشهای پروتز و ایمپلنت کمتر کسی درگیر این معضل خواهد بود. پروتز و ایمپلنت دو روش درمانی و زیبایی در دندانپزشکی هستند که به کمک آنها میتوان جای خالی دندانهایی را که به هر دلیلی از دست رفتهاند، پر کرد. در این مقاله از مجله تخصصی دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت سعی کردیم تا به طور خلاصه فرق بین پروتز دندان و ایمپلنت را توضیح دهیم.
در مطب دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت تمام خدمات زیبایی و درمانی دندانپزشکی به خصوص کاشت ایمپلنت دندان به کمک ابزارهای دیجیتال ارائه میشوند. شما میتوانید برای استفاده از این خدمات، از یک جلسه مشاوره رایگان دکتر پاک نیت بهرهمند شوید. برای دریافت نوبت، کافی است اطلاعات خود را در فرم موجود در سایت وارد کنید.
سوالات متداول
خیر، پروتز ثابت با ایمپلنت دندان تفاوت دارد. پروتزهای ثابت با تکیه بر دندانهای کناری در جای خود فیکس میشوند، اما ایمپلنت به کمک یک پیچ درون استخوان فک محکم میشود.
مهمترین فرق بین پروتز دندان و ایمپلنت، نحوه نصب و دوام آنها است. ایمپلنت درون استخوان فک فیکس میشود و بالای ۲۵ سال دوام دارد، اما پروتز دندان به راحتی از دهان خارج میشود و حداکثر تا ۱۵ سال دوام میاورد.
براساس تجارب بیماران، غذاخوردن، خندیدن و حرف زدن با ایمپلنت بسیار راحتتر از پروتز دندان است و باعث تغییر در نحوه تکلم نمیشود.
ظاهر ایمپلنت دندان نسبت به پروتز طبیعیتر است و بعد از نصب، تقریبا هیچ کس متوجه ان نمیشود.