دندانهایتان به هم ریخته، کج یا شکسته هستند؟ از فرم و رنگ دندانهایتان راضی نیستید و به دنبال یک تغییر زیبا و البته مقرون به صرفه هستید؟ پیشنهاد ما به شما کامپوزیت دندان است. کامپوزیت روشی زیبایی در دندانپزشکی است که طرفداران زیادی در بین سلبریتیها، افراد مشهور و سایر مردم دارد. با این روش میتوان نواقص ظاهری دندانها را از بین برد. اگر میخواهید بدانید کامپوزیت دندان چیست و چه مزایا و معایبی دارد، تا انتهای این مقاله از مجله دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت با ما همراه باشید.
کامپوزیت دندان چیست؟
در جواب این سوال که کامپوزیت دندان چیست باید بگوییم بدون شک کامپوزیت دندان جزو پرتقاضاترین خدمات حوزه دندانپزشکی زیبایی است. این روش به دلیل هزینه مقرون به صرفه، دوره نقاهت کم و سریع طرفداران زیادی دارد. کامپوزیت ترکیبی از مواد پلاستیکی، شیشه و ذرات سرامیک است که رنگی شبیه به رنگ طبیعی دندانها دارند و به راحتی فرم میگیرند.
ترکیب کامپوزیت پیوندی محکم و قوی با مینا و عاج دندان برقرار کرده و نواقص ظاهری دندانها را میپوشاند. کامپوزیت به راحتی درون ناهمواریها سطح دندان را پر کرده و ترک خوردگی، شکستگی و حتی لکههای قدیمی را ترمیم میکند.
کاربرد کامپوزیت دندان
مهمترین و اصلیترین کاربرد کامپوزیت دندان، افزایش زیبایی و بهبود ظاهر دندانها و در نهایت لبخند است. از کامپوزیت هم برای اهداف درمانی مثل پرکردن و هم برای اهداف زیبایی استفاده میشود. برای استفاده از مزایا و کاربردهای کامپوزیت دندان باید حتما با دندانپزشک مشورت کنید. برای این کار میتوانید از خدمات مشاوره رایگان کامپوزیت دندان در کلینیک دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت کمک بگیرید.
از دیگر کاربردهای کامپوزیت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پرکردن دندان
برای پرکردن دندان در گذشته از موادی به نام آمالگام استفاده میشد. آمالگام ترکیبی فلزی است و رنگ سیاهی دارد، به همین دلیل بعد از پرکردن دندان ظاهر نازیبایی ایجاد میکند. از کامپوزیتها میتوان برای پرکردن دندانها به خصوص دندانهای جلویی استفاده کرد تا ظاهر زشتی ایجاد نکنند.
ترمیم شکستگی
اگر در اثر یک حرکت اشتباه یا تصاف ناگهانی دندانتان دچار شکستگی شده است، لازم نیست نگران باشید. زیرا میتوانید تنها در یک جلسه با کامپوزیت شکستگی دندان خود را ترمیم کنید.
ترمیم رنگ دندان
رنگ دندانها به مرور زمان به دلایل مختلفی اعم از مسواک نزدن، مصرف سیگار، اعتیاد، مصرف زیاد قهوه و چای و کهولت سن تیره و کدر میشود. این لکهها به درون مینای دندان نفوذ میکنند و تاثیر بدی روی ظاهر دندانها میگذارند. با کامپوزیت دندان میتوان تیرگی و لک دندانها را ترمیم کرد.
ترمیم ترکخوردگی و لبپرشدگی
ترکهای ریز دندانی و دندانهای لبپر شده را میتوان با استفاده از کامپوزیت اصلاح کرد.
ترمیم کجی دندانها
اگر دندانهایتان به مقدار جزئی و خفیف، کج و نامرتب است کامپوزیت برای اصلاح آن احتمالا کاربرد دارد. برای این مورد باید حتما نظر دندانپزشک را بپرسید، زیرا در موارد کجی شدید کامپوزیت کارساز نیست.
پرکردن فاصله بین دندانی
فاصله بین دندانهای جلویی با استفاده از کامپوزیت قابل ترمیم هستند.
تصحیح فرم دندان
با کامپوزیت میتوان مشکل کوتاهی یا بلندی بیش از حد دندانها را درمان کرد و فرم آنها را بهبود بخشید.
انواع کامپوزیت دندانی
کامپوزیتهای دندانی انواع مختلفی دارند که کاربرد آنها با هم متفاوت است. دستهبندیهای مختلفی برای انواع کامپوزیتها وجود دارد اما بهترین دسته بندی، انواع کامپوزیتها را بر اساس جنس و ابعاد ذرات سازنده آنها است. بر این اساس کامپوزیتهای دندانی به انواع زیر تقسیم میشوند:
- کامپوزیت ماکروفیل: استحکام، دوام و مقاومت بالا از جمله ویژگیهای کامپوزیتهای ماکروفیل است. ۷۰ تا ۸۰ درصد این کامپوزیتها را فلز غیر آلی تشکیل داده است و به همین دلیل بسیار مستعد لکه هستند.
- کامپوزیت میکروفیل: کامپوزیت میکروفیل، ذراتی ریز و ظریف دارد و مقاومت آن کمتر از کامپوزیتهای ماکروفیل است. این کامپوزیتها سطحی صاف و صیقلی دارند و بهترین گزینه برای ترمیم دندانهای قدامی هستند.
- کامپوزیت نانوفیل: ذرات کامپوزیتهای نانوفیل بسیار ریز و در ابعاد نانو است و در کنار استحکام، زیبایی منحصر به فردی هم دارد. این کامپوزیتها بهترین گزینه برای ترمیم دندانها هستند اما هزینه بالایی هم دارند.
- کامپوزیت IPS: کامپوزیت سرامیکی یا IPS از ذرات سرامیکی ساخته میشوند و نانوهیبریدی هستند. این نوع کامپوزیت هم برای ترمیمهای خلفی و هم برای ترمیمهای قدامی به کار میرود.
- کامپوزیت هیبرید: کامپوزیتهای هیبری ذراتی درشت و البته بسیار مستحکم دارند. از این کامپوزیتها برای پرکردن دندانهای آسیاب استفاده میشود، زیرا در برابر فشار فک هنگام جویدن مقاوم هستند.
مزایای کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان مزایای زیادی دارد که مهمترین آنها عبارت اند از:
- قیمت مقرون به صرفه
- دوره نقاهت کم
- سریع
- غیرتهاجمی
- افزایش زیبایی دندان
- کمک به حفظ سلامت دندان
- بدون درد و خونریزی
- دوام قابل قبول
- ترمیم نواقص ظاهری دندانها
- امکان انتخاب رنگ
- قابل برگشت
- قابل ترمیم
- بدون نیاز به تزریق بی حسی
- درمان شکستگی و لبپرشدگی دندانها
- پرکردن حفره دندانها
- استحکام و مقاومت مناسب
معایب کامپوزیت دندان
همان طور که گفتیم کامپوزیت دندان مزایای زیادی دارد، اما این به معنی بدون عیب بودن این روش نیست. کامپوزیت هم مانند سایر روشهای درمانی و زیبایی در کنار مزایای خود، یک سری معایب هم به همراه دارد. از مهمترین معایب کامپوزیت دندان میتوان به مقاومت و استحکام پایین، احتمال شکستگی و نیمه عمر کم آن اشاره کرد.
عوارض کامپوزیت دندان
به طور کلی کامپوزیت دندان یک روش غیرتهاجمی و کم خطر است و معمولا باعث عارضه نمیشود. بیشتر عوارض جدی بعد از کامپوزیت دندان در اثر مراجعه به افراد غیرمتخصص رخ میدهند. شایعترین عوارض بعد از کامپوزیت دندان عبارت اند از:
- افزایش حساسیت دندانها
- قرمزی و تورم لثه
- التهاب لثه
- درد خفیف دندان
این عوارض موقتی هستند و بعد از گذشت حداکثر ۴۸ ساعت خود به خود از بین میروند. اگر شدت و مدت این عوارض بیشتر از حالت معمول شود، باید با دندانپزشک خود مشورت کنید. علاوه بر این اگر از متریال بی کیفیت برای کامپوزیت دندان استفاده شود، عوارض زیر ایجاد خواهند شد:
- وجود فاصله بین دندان و لایه کامپوزیتی
- افتادن و شل شدن کامپوزیت
- درد شدید دندان به علت تراشیدن زیاد مینا
- یک دست نبودن کامپوزیت روی دندان
- عفونت لثه
- عفونت دندان
- پوسیدگی دندان
- یک رنگ نبودن دندانها
- بوی بد دهان
مراحل انجام کامپوزیت دندان
حال که متوجه شدید کامپوزیت دندان چیست، به بررسی مراحل اجرای کامپوزیت دندان میپردازیم که شامل موارد زیر است:
- مشاوره اولیه: قبل از هر چیزی، دندانپزشک در یک جلسه وضعیت دندانها و دهان شما را بررسی میکند. دندانها باید سالم باشند و شرایط ترمیم کامپوزیتی را داشته باشند. برای این مرحله احتمالا به عکس رادیوگرافی نیاز خواهید داشت.
- انتخاب رنگ کامپوزیت: کامپوزیتها طیف رنگی متنوعی دارند. بهترین رنگ کامپوزیت رنگی است که به رنگ دندانهای طبیعی شما نزدیک بوده و حالتی مصنوعی ایجاد نمیکند. در انتخاب رنگ کامپوزیت عواملی چون رنگ پوست، رنگ چشمها، رنگ دندانهای طبیعی، رنگ موها، سلیقه فرد و نظر دندانپزشک موثر هستند.
- آماده سازی دندانها: اگر در مرحله اول هر گونه عفونت یا پوسیدگی در دندانها تشخیص داده شود، باید قبل از ترمیم کامپوزیتی درمان شود. وجود عفونت زیر دندان کامپوزیت شده باعث کاهش طول عمر ترمیم کامپوزیتی و از بین رفتن دندان خواهد شد. در صورت سالم بودن دندانها، مرحله آماده سازی قبل از ترمیم کامپوزیت شامل جرمگیری و تراشیدن مینای دندان انجام میشود.
- اسید اچینگ: علاوه بر تراشیدن مینای دندان، یک مرحله اسید اچینگ برای تقویت اتصال مینای دندان به کامپوزیت انجام میشود. در این مرحله یک ماده اسیدی روی مینای دندان اعمال میشود و بعد از گذشت مدتی دندانها برای مرحله بعدی کاملا خشک میشوند. هیچ رطوبتی نباید روی دندانها باقی بماند وگرنه مواد کامپوزیتی به مینای دندان متصل نمیشوند.
- فرمدهی کامپوزیت روی دندان: در این مرحله مواد کامپوزیتی روی دندان گذاشته شده و دندانپزشک انها را به فرم دندانها در میآورد. تکنیک فرمدهی کامپوزیت ممکن است به صورت لیرینگ یا لایه لایه یا مستقیم باشد. در این مرحله از نور آبی برای سفت شدن کامپوزیتها روی دندان استفاده میشود.
- پولیش و پرداخت نهایی: مود اضافی کامپوزیت از روی دندانها برداشته شده و در انتها کامپوزیت صیقل داده میشود. در پایان این مرحله دندانپزشک وضعیت نهایی ترمیم را بررسی میکند.
چه کسانی میتوانند دندانهایشان را کامپوزیت کنند؟
افراد زیر کاندیدای انجام کامپوزیت دندان هستند:
- افرادی که سلامت دهان و دندانی مناسبی دارند.
- افرادی که دندان شکسته یا ترک خورده دارند.
- افرادی که بین دندانهایشان فاصله وجود دارد.
- افرادی که میخواهند فرم و شکل دندانهایشان بهتر شود.
- افرادی دندانهایشان دارای لک و تیرگی است.
چه کسانی نباید دندانهایشان را کامپوزیت کنند؟
کامپوزیت دندان در موارد زیر توصیه نمیشود:
- کجی و نامنظمی شدید دندانی
- بهداشت ضعیف دهان و دندان
- التهاب شدید لثه
- ابتلا به بیماریهای پریودنتال
- ناهنجاریهای فکی
- ابتلا به دندان قروچه
اگر مشکلات بالا را دارید، کامپوزیت در درمان مشکل شما تاثیرگذار نخواهد بود. برای رفع مشکلات دندانی خود میتوانید در مورد سایر روشهای زیبایی دندانپزشکی با دکتر هومن پاک نیت مشورت کنید.
هزینه کامپوزیت دندان چقدر است؟
هزینه کامپوزیت دندان به عوامل متعددی بستگی دارد. برای مثال مهمترین عامل در تعیین هزینه درمان برند کامپوزیت دندان است. کامپوزیتهای آمریکایی و سوئیسی گرانتر از کامپوزیتهای ترکی یا کره ای هستند و کیفیت بالاتری هم دارند. شما میتوانید در مورد بودجه تعیین شده خودتان با دکتر پاک نیت مشورت کنید تا مطابق با آن از بهترین برندهای ارزانقیمت برای کامپوزیت دندانهایتان استفاده شود. همچنین میتوانید برای اطلاع از هزینه دقیق کامپوزیت دندان خود به کلینیک دکتر پاک نیت مراجعه کنید.
دوام کامپوزیت دندان چقدر است؟
بعد از سوال کامپوزیت دندان چیست، میزان ماندگاری کامپوزیت دومین سوال پرتکرار متقاضیان این روش زیبایی است. باید بدانید که کامپوزیت دندان یک روش دائمی نیست و نباید توقع دوام مادام العمر از آن داشته باشید. به طور کلی کامپوزیتهای دندانی بین ۲ تا ۵ سال دوام دارند. این میزان به عوامل مختلفی از جمله موارد زیر بستگی دارد:
- برند کامپوزیت مورد استفاده
- تکنیک اجرای کامپوزیت
- تجربه و تخصص دندانپزشک
- میزان رعایت مراقبتهای بعد از کامپوزیت
هر قدر بیشتر از کامپوزیت دندانهایتان مراقبت کنید، دوام طولانیتری خواهند داشت.
مراقبت های بعد از کامپوزیت
کامپوزیت دندانی عمر مشخصی دارد و بعد از مدتی زیبایی اولیه خود را از دست میدهد. با این حال با رعایت توصیههای بعد از کامپوزیت دندان میتوان برای مدت بیشتری از آنها استفاده کرد. در ادامه برخی از مهمترین مراقبتهای بعد از کامپوزیت دندان را توضیح میدهیم:
- نوشیدنیهای الکلی را ترک کنید.
- مصرف قهوه، چای، نوشابه و آبمیوه را کم و محدود کنید.
- روزی حداقل ۲ مرتبه مسواک بزنید.
- از نخ دندان استفاده کنید.
- غذا و خوراکیهای رنگی مثل سس، پفک، ماکارونی و … را کمتر مصرف کنید. اگر این کار برایتان امکانپذیر نیست، بعد از هر بار خوردن این خوراکیها دندانهایتان را مسواک بزنید یا با آب خالی بشویید.
- هر ۶ ماه برای چکاپ دندانها به دندانپزشکی مراجعه کنید.
- از خمیردندان مناسب استفاده کنید.
- نحوه درست مسواک زدن را یاد بگیرید.
- از دندانهایتان برای بازکردن درب بطری یا شکستن آجیلها استفاده نکنید.
بیشتر بخوانیم: فرق کامپوزیت و لمینت چیست؟ بررسی مهمترین تفاوتهای این دو روش زیبایی دندان
سخن پایانی
در این مقاله از مجله تخصصی دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت، در مورد کامپوزیت دندان چیست، چه مزایا و معایبی دارد توضیح دادیم. کامپوزیت دندان روشی سریع، بدون درد و البته مقرون به صرفه برای داشتن دندانهایی زیبا و بدون نقص است. شما میتوانید با این روش زیبایی یک تغییر مثبت در چهره خود ایجاد کنید. در این مطب دندانپزشکی دکتر پاک نیت مشاوره خدمات زیبایی دندانپزشکی به صورت کاملا حرفه ای انجام میشود. برای دریافت نوبت مشاوره، اطلاعات تماس خود را در فرم موجود در سایت وارد کنید تا با شما تماس بگیریم.