کاشت ایمپلنتهای دندانی، از کاربردیترین روشها برای پرکردن جای خالی دندانهای از دست رفته است. در این روش، یک پایه فلزی که عموما از جنس تیتانیوم است، درون استخوان فک به عنوان ریشه پروتز دندان نصب میشود. سپس بخشهای دیگر شامل اباتمنت و روکش روی پایه ایمپلنت نصب شده و در نهایت شکلی شبیه به دندانهای طبیعی ایجاد میکنند. در سالهای اخیر با توجه به اینکه ایمپلنت دندان به عنوان روش استاندارد پرکردن جای خالی دندانهای از دست رفته در جهان معرفی شده است، شاهد افزایش تقاضا برای این روش هستیم. به این ترتیب کسب اطلاعات کامل در مورد مزایا، معایب و عوارض این روشها اهمیت زیادی در کاهش استرس بیماران قبل از ایمپلنت دندان دارد. در ادامه این مقاله از مجله دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت قرار است در مورد عوارض ایمپلنت چیست و روشهای پیشگیری از آنها توضیح بدهیم. با ما همراه باشید.
عوارض ایمپلنت دندان چیست؟
منظور از عوارض ایمپلنت دندان، ناراحتیها و مشکلاتی است که افراد ممکن است پس از کاشت ایمپلنت دندان آنها را تجربه کنند. میزان و شدت این عوارض به عوامل مختلفی چون شرایط بیمار، سلامت جسمانی، ابتلا به بیماریهای زمینهای، وضعیت دهان و دندان بستگی دارد. دندانپزشکان قبل از کاشت ایمپلنت معاینات و آزمایشهای جامعی تجویز میکنند و با بررسی آنها سعی میکنند احتمال بروز این عوارض را به حداقل برسانند و از بهترین رویکرد درمان برای کاشت ایمپلنت دندانهای فرد استفاده کنند.
آنها همچنین به طور خلاصه برخی از مهمترین عوارض ایمپلنت دندان و روشهای کنترل آنها را برای شما توضیح میدهند. اگر سوالی در رابطه با عوارض ایمپلنت دندان دارید، میتوانید سوالات خود را مستقیما از دکتر هومن پاک نیت بپرسید.
بیشتر بخوانید : علائم پس زدن ایمپلنت دندان چیست؟
عوارض ایمپلنت دندان در کوتاهمدت
عوارض بلندمدت ناشی از ایمپلنت، عوارضی هستند که مدت کوتاهی فرد را درگیر میکنند و در بیشتر موارد بدون نیاز به مداخله پزشکی درمان میشوند. البته گاهی ممکن است این عوارض فورا ظاهر نشوند و بعد از گذشت چند روز خود را نشان دهند. از مهمترین عوارض ایمپلنت دندان در کوتاهمدت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد بعد از ایمپلنت که کاملا طبیعی بوده و به دلیل اقدامات حین جراحی برای کاشت پایه ایمپلنت ایجاد میشود. این عارضه حداکثر تا ۱۰ روز ادامه مییابد و ممکن است دندانپزشک برای کنترل آن مصرف داروهای مسکن نظیر ایبوپروفن و استامینوفن را تجویز کند.
- التهاب بافت لثه که به دنبال پارگی و سوراخکردن آن برای کاشت پایه ایمپلنت ایجاد میشود. برای کاهش التهاب بعد از ایمپلنت دندان میتوان از کمپرس سرد استفاده کرد. التهاب معمولا بعد از گذشت سه روز از بین میرود، اما در صورتی که التهاب افزاینده باشد و بیشتر از ۱۰ روز طول بکشد، باید به دندانپزشک مراجعه کرد.
- خونریزی لثه دیگر عارضه ایمپلنت دندان است که بلافاصله بعد از آن رخ میدهد. برای کنترل این عارضه دندانپزشکان توصیه میکنند بعد از جراحی ایمپلنت از خوراکیهای سرد مثل بستنی استفاده کنید و به هیچ وجه از نی برای نوشیدن استفاده نکنید. اگر داروهای ضد انعقاد خون مصرف میکنید، حتما پیش از جراحی ایمپلنت در مورد داروهای مصرفی خود با دندانپزشک مشورت کنید.
- واکنش آلرژیک به اجزای ایمپلنت که با علائمی چون قرمزی، تورم، التهاب لب و زبان، خارش و کهیر خود را نشان میدهد. این عارضه جزو عوارض خطرناک ایمپلنت دندان است و به اقدام فوری نیاز دارد. در صورت بروز این عارضه باید در سریعترین زمان ممکن خود را به مراکز درمانی برسانید.
بیشتر بخوانید: بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت ایمپلنت چیست؟
عوارض ایمپلنت دندان در بلندمدت
به عوارضی که بعد از گذشت مدتی از نصب ایمپلنت ظاهر میشوند، عوارض بلندمدت گفته میشود. مهمترین عوارض ایمپلنت دندان در بلندمدت عبارت اند از:
- عفونت: عفونت جزو عوارض شایع ایمپلنت به شمار میرود. عفونت در مراحل اولیه با مصرف داروهای آنتی بیوتیک از بین میرود، اما در صورتی که گسترش پیدا کند میتواند در کل بدن منتشر شده و عوارض شدیدتری را ایجاد کند. از مهمترین دلایل بروز عفونت بعد از کاشت ایمپلنت میتوان مصرف دخانیات، ضعف سیستم ایمنی، ابتلا به دیابت، اتصال نادرست ایمپلنت، واکنش آلرژیک و رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان را نام برد.
- کاهش حجم لثه: گاهی پس از کاشت ایمپلنت، به خصوص در ایمپلنتهای فوری و یک روزه، بافت لثه بعد از مدتی شروع به عقبنشینی میکند. این مساله به تدریج باعث درد و التهاب شده و فرد را به دردسر میاندازد.
- شلشدن ایمپلنت: همانطور که در مقالات قبلی گفتهایم، کاشت ایمپلنت دندان در فواصل مختلفی انجام میشود تا استخوان اطراف ایمپلنت رشد کرده و با آن ادغام شود. گاهی به دلایلی استخوان فک با ایمپلنت ادغام نشده و به اصطلاح ایمپلنت دندان پس زده میشود. در این شرایط ایمپلنت شل شده و حتی ممکن است بیفتد.
- آسیب به عصب و بافت: گاهی ممکن است در طول جراحی کاشت ایمپلنت، به خصوص در روش سنتی، جراح به صورت ناخواسته به اعصاب و بافتهای اطراف ایمپلنت آسیب بزند. در این شرایط علائمی مثل بیحسی، سوزن سوزن شدن و درد ایجاد میشود.
بیشتر بخوانید: عفونت ایمپلنت دندان چیست؟
عوارض نادر ایمپلنت دندان
برخی از عوارض ایمپلنت دندان، بسیار نادر هستند و تنها تعداد انگشتشماری از افراد ممکن است به آنها دچار شوند. در صورت ابتلا به این عوارض، باید سریعا به دندانپزشک خود اطلاع دهید:
- مشکلات سینوسی که بیشتر در صورت ایمپلنت فک بالا رخ میدهند. این مشکلات با علائمی چون کیپشدن بینی، درد دندان، بوی بد دهان، تب، زرد یا سبزشدن مخاط بینی، تورم و حساسیت گونهها، کاهش حس بویایی و سردردهای سینوسی همراه هستند.
- شکستگی ایمپلنت که به دلیل فشار زیاد ایجاد میشود. به عنوان مثال ابتلا به دندان قروچه میتواند فشار زیادی به ایمپلنت وارد کرده و باعث شکستگی یا لق شدن آن شود.
- سوراخشدن بافت اطراف ایمپلنت که در طول جراحی ایمپلنت ایجاد میشود و ممکن است شامل سوراخشدن سینوس، صفحه زبانی، لب و کانال آلوئولی باشد. هر یک از این بافتها که سوراخ شوند، با عوارض خاصی همراه خواهند بود.
- گوش درد که به دنبال تحریک و التهاب اعصاب محل ایمپلنت رخ میدهد. همچنین فشار به بافتهای اطراف و استخوان فک نیز میتواند منجر به درد گوش شود.
بیشتر بخوانید: تغذیه بعد از ایمپلنت دندان
پسزدن ایمپلنت دندان چیست و چرا رخ میدهد؟
یکی از مهمترین عوارض ایمپلنت دندان، پس زدن ایمپلنت است. پس زدن ایمپلنت به معنی عدم تحمل استخوان فک و لثه برای نگهداری از پایه ایمپلنت بر روی آنها است. پسزدن ایمپلنت به دلایل مختلفی ایجاد میشود و ممکن است بلافاصله بعد از ایمپلنت یا در درازمدت خود را نشان دهد. از دلایل پس زدن ایمپلنت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ابتلا به بیماریهای خودایمنی نظیر سلیاک، لوپوس، روماتیسم مفصلی، اسکلروز، دیابت نوع ۱، سندروم گیل باره و …
- مصرف برخی داروهای خاص
- مشکلات سلامتی و ضعف سیستم ایمنی
- مشکلات انعقادی و کاهش فاکتورهای خونی
- نصب غیراصولی ایمپلنت
- ایجاد عفونت شدید در محل ایمپلنت
- تحلیل استخوان فک
- اعتیاد شدید به مصرف دخانیات
- ابتلا به دندان قروچه
- بیتوجهی به بهداشت دهان و دندان
- تحلیل بافت دهان و لثهها
در هنگام بروز عوارض ایمپلنت دندان چه باید کرد؟
اولین و مهمترین اقدامی که بعد از بروز عوارض ایمپلنت دندان باید انجام دهید، مراجعه به دندانپزشکی است. اگر در شرایطی هستید که نمیتوانید خیلی سریع با دندانپزشک خود مشورت کنید، تا زمان مراجعه به دندانپزشک بهتر است از خوردن غذاهای سفت، شیرینیجات، دخانیات و … خودداری کنید. اگر بخشی از ایمپلنت افتاد، آن قطعه را نگه دارید و آن را دور نیندازید. اگر درد بسیار شدیدی را تجربه میکنید، میتوانید از مسکنهای قوی مثل ژلوفن استفاده کنید. در هنگام بروز خونریزی، یک گاز استریل را در محل ایمپلنت قرار دهید تا خونریزی بند بیاید. استفاده از کمپرس یخ و غرغره آب و نمک نیز از دیگر اقداماتی است که به کنترل التهاب و عفونت عوارض ایمپلنت دندان کمک میکند.
بیشتر بخوانید: بهترین ایمپلنت کار در تهران
آیا میتوان از بروز عوارض ایمپلنت دندان پیشگیری کرد؟
برای پیشگیری از عوارض ایمپلنت دندان رعایت چند نکته مهم ضرورت دارد. این نکات علاوه بر اینکه از بروز عوارض جلوگیری میکنند، در افزایش طول عمر و سلامت ایمپلنت دندان نیز موثر هستند:
- از مصرف دخانیات، سیگار و قلیان تای جای ممکن خودداری کنید. مصرف دخانیات علاوه بر اینکه باعث افزایش احتمال بیماریهای دهان و دندان میشود، کدر و لکشدن روکش ایمپلنت دندان را نیز به دنبال دارد.
- از خوردن غذاهای سفتی که نیاز به جویدن زیاد دارند، پرهیز کنید یا میزان مصرف آنها را محدود کنید.
- برای انتخاب دندانپزشک خود صبر و حوصله زیادی به خرج دهید. بخش زیادی از موفقیت درمان ایمپلنت دندان به دندانپزشک شما بستگی دارد. پس اگر در انتخاب دندانپزشک خود دقت کنید، تا حد زیادی در کاهش ریسک بروز عوارض ایمپلنت دندان موفق خواهید بود.
- اگر عادت دارید دندانهایتان را روی هم بفشارید یا در هنگام خواب دندان قروچه دارید، حتما از محافظ دندان استفاده کنید. زیرا در غیر اینصورت فشار زیادی به ایمپلنت وارد شده و ریسک بروز شکستگی و لقشدن آن را افزایش میدهد. همچنین باید در هنگام ورزشهای رزمی مثل بوکس، کاراته و … از محافظ دندان استفاده کنید.
- بعد از کاشت ایمپلنت، رسیدگی و مراقبت از دندانهایتان را فراموش نکنید و مرتب از نخ دندان و مسواک استفاده کنید. هفتهای یک مرتبه با دهانشویه دهان خود را بشویید.
- سعی کنید در فواصل ۶ ماهه وضعیت سلامت دندانهایتان را کنترل کنید. این کار باعث تشخیص و درمان به موقع عوارض ایمپلنت دندان میشود.
- از برندهای معتبر و با کیفیت برای ایمپلنت دندان خود استفاده کنید، زیرا این کار تاثیر مهمی در کاهش شکست ایمپلنت دندان و بروز عوارض ناشی از آن دارد.
بیشتر بخوانید: حساسیت به ایمپلنت دندان
سخن پایانی
ایمپلنت دندان قطعا بهترین رویکرد درمانی برای پرکردن جای خالی دندانهای از دست رفته است، اما این روش هم در کنار مزایای متعدد خود، معایب و عوارضی هم دارد. شناخت این عوارض و اقدام به موقع برای رفع آنها بسیار اهمیت دارد و نیازی نیست نگران آنها باشید. در این مقاله انواع مختلف عوارض ایمپلنتهای دندانی را مرور کردیم.
در مطب دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت، خدمات کاشت ایمپلنت دندان به ۲ صورت دیجیتال و سنتی ارائه میشود. کاشت ایمپلنت دندان دیجیتال، جدیدترین تکنولوژی در این حوزه است که با دقت بسیار بالایی انجام میشود و ریسک بروز عوارض در آن بسیار پایین است. اگر میخواهید از خدمات کاشت ایمپلنت مطب دکتر هومن پاک نیت استفاده کنید، کافی است اطلاعات تماس خود را در فرم زیر وارد کنید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم.
سوالات متداول
در صورت التهاب و تحریک بیش از حد اعصاب دندان در هنگام کاشت ایمپلنت، احتمال بروز گوش درد بعد از آن وجود دارد.
طبق تحقیقات انجام شده کاشت ایمپلنتهای دندانی در صورتی که توسط متخصص انجام شود، به هیچ وجه نمیتواند باعث بروز سرطان دهان و بافتهای آن شود. توصیه میشود افراد با ریسک بالای ابتلا به سرطان پیش از اقدام برای کاشت ایمپلنت در مورد سوابق پزشکی خود با دندانپزشک مشورت کنند.
عدم رسیدگی به دندانها بعد از کاشت ایمپلنت و همچنین نصب نادرست ایمپلنت دندان از جمله عوامل زمینهساز پوسیدگی دندان است.
درد، خونریزی، تورم و عفونت از جمله عوارض شایع بعد از کاشت ایمپلنت دندان هستند.